Så skapas världens kanske godaste vanilj: ”En aha-upplevelse” – CISK – THEME2
Detta är information från CISK

Så skapas världens kanske godaste vanilj: ”En aha-upplevelse”

Bland världens absolut bästa förutsättningar och även några av världens mest kunniga odlare.
Resultatet? Enligt många världens godaste vanilj.
Att Khoisan Gourmets olika vaniljprodukter tar smakerna till nya höjder har sina givna förklaringar.
– Det var en riktig aha-upplevelse när jag verkligen förstod vilket otroligt arbete som ligger bakom vårt vaniljpulver, säger Berit Elmau, internationell säljchef för Khoisan Gourmet, från sin bas i Kapstaden i Sydafrika.

Orkidéer som tar många år för att växa till en mogen planta, med blommor som sedan hand-pollineras och frukter som till sist kureras i många månader för att lyfta aromer och smaker till rent av himmelska nivåer.
Och detta är alltså bara några få detaljer.

Att odla världens bästa och godaste vanilj är en ren vetenskap och bygger på ett hängivet hantverk som tar många många år att bemästra.
Så att äkta vanilj tillhör de absolut dyraste kryddorna som växer på denna planet har sina uppenbara förklaringar.

– Vaniljstången är en väldigt fascinerande krydda. Den är så naturlig att den nästan är helt omöjlig att göra identiska, syntetiska kopior av. Det är en riktig delikatess som nästan alla gillar. Ja, människor över hela världen gillar och använder verkligen vanilj till bakning, matlagning, i såser, bröd och i andra recept, säger Berit Elmau.

  • Det tar vaniljorkidén tre till fyra år för att växa till en mogen planta.

Testa äkta vaniljpulver från Khoisan Gourmet
Läs mer och hitta din närmaste återförsäljare

Odlas i perfekta förhållanden

Hon och hennes medarbetare har i över 20 års tid exporterat vanilj från Sydafrika, nära ön Madagaskar, som med sina perfekta förhållanden är känt för att producera bland den bästa ekologiska Bourbon-vaniljen i hela världen. Vilket givetvis hänger samman med att Khoisan Gourmet också saluför det kanske godaste vaniljpulvret man ens kan få tag på.

Berit fortsätter:
– Det är en helt otrolig råvara som kommer från en orkidé med ett unikt utseende. Så det är både en vacker blomma och en fantastisk krydda som också har en fantastisk doft. Lägg en vaniljstång i garderoben och kläderna kommer dofta fantastiskt! Det är så mycket som gör vaniljen speciell. Om man bakar kan man bara ha lite av vårt vaniljpulver i som kommer lyfta smakerna flera nivåer. Det finns inget genetiskt modifierat med det, så det är hundra procent naturligt. Det är bara ren, äkta vanilj som torkats och sedan malts.

Bara och bara… Skrapar man lite på ytan och sätter sig in i vilket otroligt arbete som ligger bakom Khoisans Gourmets olika vaniljprodukter så har de fantastiska smakerna sina uppenbara förklaringar. För här pratar vi alltså om vaniljbönder på Madagaskar som förvaltar många decennier av odlingskunskap.

Vaniljorkidén pollineras för hand på exakt rätt dag för att ge bäst smak.

Khoisans Gourmets vaniljpulver – tar din bakning till nya höjder!

Tar tre till fem år

– Vaniljorkidéns planta tar tre till fem år för att växa till en mogen växt, och sedan måste den här fantastiska blomman hand-pollineras på en viss exakt tidpunkt varje år. Faktum är att orkidén måste pollineras på exakt rätt dag för att vaniljstången sedan ska växa fram med den bästa smaken. Så när solen står rätt, när vädret är rätt och när plantan är som mest mottaglig pollinerar odlarna den för hand och sedan väntar de nio månader på att den gröna frukten, vaniljstången, ska växa fram, säger Berit Elmau och fortsätter:

– Sedan plockar bönderna den gröna frukten och doppar den i kokande vatten, vilken får vaniljstången att stanna av i utvecklingen. Sedan måste den torkas och jäsas, vilket gör den brun, och det gör man i omgångar under flera månader. Till slut är det helt perfekt fuktighetshalt i vaniljen och då smakar den som absolut bäst.

Det låter onekligen som att ett hängivet hantverk som baseras på en hel vetenskap ligger bakom?
– Bönderna är de riktiga stjärnorna bakom våra produkter. De har gjort det här i många decennier och är helt otroliga. De är vaniljexperter. När vaniljstängerna sedan kommer till oss för vår gedigna kvalitetskontroll mals och siktas alla godkända vaniljstänger för att skapa ett 100 procent rent vaniljpulver, utan några som helst tillsatser. Det är allt. Så om man köper 10 gram av Khoisan Gourmets vaniljpulver får man enbart äkta, perfekt vanilj. Det är verkligen bara ren, äkta vanilj i den burken.

Världens kanske godaste vanilj – här kan du läsa mer

Khoisan Gourmet har ett antal olika exklusiva produkter i sin vaniljfamilj.

Kan köpas med gott samvete

Det är också ett vaniljpulver man kan köpa med ett gott samvete. Khoisan Gourmets ekologiska Bourbon-vanilj är nämligen KRAV-certifierad, vilket innebär att den odlats, skördats och packats med ett socialt ansvar och med förutsättningar som möter de senaste villkoren från KRAV. Khoisan Gourmet förpackar till exempel sitt vaniljpulver i glasburkar med lock som är BPA-fria..

Berit Elmau förklarar:
– Det är väldigt viktigt för oss att alla arbetslagar följs och att villkoren från KRAV uppfylls hela vägen, från det att fröet har såtts till det att vaniljen förpackats. Och vi förnyar givetvis vår KRAV-certifiering regelbundet. Vårt vanliga vaniljpulver är dock inte KRAV-certifierat, men även där är vi givetvis måna om en bra hantering under hela processen.

Så ni har den godaste vaniljen – som dessutom odlats i goda förhållanden ur alla perspektiv?
– Just precis så. Vår vanilj är väldigt professionellt hanterad. Vanilj är faktiskt en av de sista varorna i världen som kommer direkt från plantan och konsumeras exakt som den är, bortsett från att den till exempel kan vara malen. Med vår vanilj får du vad du betalar för, det vill säga riktig, äkta, ren vanilj, från jord till bord. Så njut!

Khoisans Gourmets äkta vaniljpulver gör underverk i köket
Läs mer och hitta din närmaste återförsäljare