”Vanilj är en smaksättare i världsklass” – CISK – THEME2
Detta är information från CISK

”Vanilj är en smaksättare i världsklass”

Vaniljpulver till pannacottan, till yoghurtglassen, eller kanske till kvällens cheesecake.
När den hängivne hemmakocken David Tanentsapf rundar av sina middagsbjudningar hemma i södra Stockholm gör han det ofta med äkta ekologiskt vaniljpulver från Khoisan Gourmet.
– Det är en smaksättare i världsklass, ingen annan vanilj kommer i närheten, säger han.

Det är med vana rörelser David Tanentsapf vispar ner en halv deciliter socker, en halv tesked ekologiskt Khoisan Gourmet Äkta Bourbon vaniljpulver och en halv tesked Agar Agar i den halva liter vispgrädde som långsamt och försiktigt håller på att värmas upp på spisen. När den ljuvligt doftande mixen till slut börjar sjuda rör han frekvent, och bara några minuter senare drar han av kastrullen från plattan.

Sedan häller han i pannacottan i fem snygga glas med fot som snabbt åker in på två brickor längst ner kylskåpet inför kvällens middagsbjudning.

Att laga en av världens godaste efterrätter är verkligen lika enkelt som det går fort.

– Nu är den så gott som klar, så svårare än så här är det inte. Om några timmar, när den satt sig och lagom till efterrätten, åker pannacottan ur kylen, dekoreras med lite bär och serveras. Kompisarna kommer bli galet imponerade och tro att jag är en riktig mästerkock, det vet jag sedan tidigare middagar, men i stället är det ju Khoisan Gourmets vaniljpulver som är den stora stjärnan här. Den kan verkligen lyfta smaker på ett nästan magiskt sätt, säger David Tanentsapf.

Ta din matlagning till nästa nivå!
Här hittar du Khoisan Gourmets bästa recept

Kvällens efterrätt förbereds snabbt och enkelt i god tid före middagen.

Skafferiet fullt av vanilj

Han skrattar.

David gillar att både laga mat och att baka och det var hans sambo som presenterade Khoisan Gourmets olika vaniljprodukter för honom och sedan dess har han inte tittat åt något annat håll. I skafferiet återfinns nu både deras vaniljpulver, en hel stång ekologisk bourbonvanilj och vaniljpasta – och det är vanilj som också används flitigt.

I cheesecake? Absolut.

I eller över glass? Givetvis.

I en tallrik med naturell yoghurt och lite bär? Det med.

– Jag vet inte många sammanhang där vanilj inte passar, för det funkar nästan till allt. Det är en helt otrolig smaksättare, och inte bara desserter. Gör jag en smoothie har jag ofta lite vaniljpulver eller vaniljpasta i. Man får vara lite försiktig bara så att man inte använder för mycket, för det är ju ren vanilj med väldigt mycket smak, fortsätter David.

Pannacotta med ekologiskt Khoisan Gourmet Äkta Bourbon vaniljpulver är pannacotta som gör succé.

Inspirerande recept med smaker från hela världen
Hitta ditt favorit Khoisan Gourmet-recept här

Enbart ren äkta vanilj

Något som har sina uppenbara förklaringar.

Khoisan Gourmets vaniljpulver är alltså ingenting annat än ren, äkta vanilj. Vaniljen kommer dessutom från Madagaskar, med både planetens bästa förutsättningar för att odla vaniljorkidéer och den största kunskapen att också förädla vaniljen på det absolut bästa sättet. Och den avancerade odlingsprocessen är verkligen en vetenskap i sig, och en förklaring till att äkta vanilj tillhör världens absolut dyraste kryddor.

  • Det tar vaniljorkidén tre till fyra år för att växa till en mogen planta – och sedan pollineras den för hand. En förklaring till varför vanilj är en av världens dyraste kryddor.

För om vi bara tar den här mycket avancerade processen i korthet:

Det tar tre till fyra år för vaniljorkidén att växa till en mogen planta, och då pollineras blomman för hand. Och orkidén måste dessutom pollineras på exakt rätt dag för att ge bäst smak, vilket är när solen står rätt, när vädret är perfekt och när plantan är som mest mottaglig. Sedan väntar bönderna nio månader på att den gröna frukten, vaniljstången, ska växa fram.

Här hittar du de allra bästa recepten från Khoisan Gourmet

Söker en perfekt fuktighetshalt

När detta skett plockar bönderna frukten och doppar den snabbt i kokande vatten, vilken får den att stanna av i utvecklingen. Sedan måste den torkas, vilket gör den brun, och det görs i omgångar under flera månader. Alla frukter torkas i solen, sedan kokas de igen, och sedan torkas de igen… Till slut är det en helt perfekt fuktighetshalt i vaniljen och då smakar den som absolut bäst.

Vaniljen torkas i omgångar under flera månader.

– Jag läste om det där någonstans, i en artikel om världens dyraste kryddor, och blev helt mindblown! Fatta vilket otroligt hantverk och vilket tålamod som ligger bakom. Men så ger det uppenbarligen också ett fantastiskt resultat, säger vår lokale vaniljkonnässör.

Det ekologiska vaniljpulver som sedan hamnar i Khoisan Gourmets burkar – och i David Tanentsapfs pannacotta – är heller ingenting annat än ren vanilj. För när de ljuvligt doftande vaniljstängerna sedan når dem maler de vaniljstängerna med vaniljfröna och förpackar dem.

Ekologisk vanilj som är certifierad

Så köper man 10 gram av Khoisan Gourmets vaniljpulver får man verkligen enbart äkta, perfekt vanilj. Det är också ekologisk vanilj som är certifierad, vilket innebär att alla kan köpa den med gott samvete då den odlats med ett stort socialt ansvar.

– Den kanske kostar en liten slant mer än annan vanilj, men då får man också så otroligt mycket mer för pengarna med Khoisan Gourmet. Man får vanilj som odlats under goda förhållanden, och man får en vanilj som är godare än någon annan jag smakat, säger David Tanentsapf.

Något kvällens gäster unisont också höll med efter att pannacottan vilat klart i kylskåpet och efterrätten till slut rundat av middagen.

Pannacotta som kanske aldrig smakat bättre.

Khoisan Gourmet har ett antal olika exklusiva produkter i sin vaniljfamilj.

Så lyckas du i köket med Khoisan Gourmets vanilj
Här hittar du våra allra bästa recept